Alles Moet Weg

Voor Studio Dries Verhoeven draai ik de voorstelling Alles Moet Weg die afgelopen week in première is gegaan op het Holland Festival. Alles moet weg onderzoekt de morele conditie van het laat-kapitalisme via de figuur van de winkeldief. Dries ging in gesprek met 24 mensen die af en toe iets “vergeten” te betalen, met dieven in detentie en zij die diefstal beschouwen als een vorm van verzet. Hij nodigde de proletarische shoppers en zelfverklaarde Robin Hoods uit tot zelfonderzoek. Via een exposé van hun denken en handelen verkent het werk de morele fricties van het laat-kapitalisme, een tijdperk waarin utopieën zijn verdampt en cynische consumenten het opportunistisch handelen van de hun omringende wereld hebben toegeëigend. Tegelijkertijd is het publiekelijk exposeren van goed gedrag de dagelijkse praktijk.

In een galerie staat een replica van een supermarktgang, uitgerust met een groot aantal cctv camera’s. Een performer, gekleed in sneeuwwitje kostuum en varkensmasker, belichaamt de neoliberale consument. Bezoekers kunnen om de installatie lopen, tussen de producten naar binnen kijken, of via schermen de gebeurtenissen in de supermarkt volgen. Als surveillanten in een panopticum observeren zij het ‘verdachte subject’. In de verdediging van haar eigen gedrag fileert zij de contradicties van haar economische leefomgeving.Comments are closed.