A Raisin in the Sun

Een nieuwe, bijzondere productie is op mijn pad gekomen. Ik werk als productieleider aan de voorstelling A Raisin in the Sun.

A Raisin in the Sun is een tragisch familiedrama over het vasthouden aan dromen, die dreigen op te drogen in de snelheid van het leven.

De familie Younger wacht met spanning op het geld van de levensverzekering van de overleden vader. Elk familielid heeft een eigen idee hoe het geld het beste besteed kan worden. Moeder Lena wil een huis kopen in een goede, witte buurt. Zoon Walter Lee heeft zijn zinnen gezet op een investering in een drankenzaak om zo de familie financiële zekerheid te bieden. Progressieve dochter Beneatha bekostigt liever haar medicijnenstudie met het geld. De familieleden komen lijnrecht tegenover elkaar te staan met hun dromen. Uiteindelijk hakt Lena de knoop door en vanaf dat moment keert het leven om.

A Raisin in the Sun is een universeel verhaal over familiebanden die buigen (maar niet breken) onder druk van onderlinge strubbelingen en sociale systemen. De aanhoudende vraagt blijft: wat blijft er over van het gezin wanneer de eigen dromen te lang uitgesteld worden?

Raisin Cycle

A Raisin in the Sun wordt gezien als een van de meest emblematische, aangehaalde en bekendste toneelstuk binnen de Amerikaanse canon. Het werk van de Amerikaanse Lorraine Hansberry is in meer dan twintig talen vertaald. Well Made Productions, opgericht door Ellen Tjon A Meeuw en Samora Bergtop, introduceert A Raisin in the Sun nu voor het eerst in Nederland.

Het stuk vormt het eerste deel van het drieluik de ‘Raisin Cycle’: een serie voorstellingen over de zwarte identiteit in het Westen en hoe deze zich door de jaren heen ontwikkelt. Vanuit intieme persoonlijke verhalen wordt er ingezoomd op universele kwesties rondom de Dutch Dream, met thema’s als burgerschap en de wrijving tussen het individu en het collectief.

Na A Raisin in the Sun volgen Clybourne Park (Bruce Norris) en Beneatha’s Place (Kwame Kwei-Armah).

 

 

 

 

 

 

 

 

Kijk op www.wellmadeproductions.nl voor meer info!Comments are closed.